FMA logo

Az utolsó szentmise rendfőnökként

Kategória: Egyéb kategória
2024. aug. 25.

2024. augusztus 16-án jelentős esemény történt a szalézi családban, amikor Ángel Fernández Artime bíboros, Don Bosco 10. utódja, a rendeletet és a Szentszék által felajánlott határidőt szem előtt tartva lemondott, mint a Don Bosco Szaléziak rendfőnöke, míg a Szalézi Kongregáció irányítását ideiglenesen vikáriusa, Stefano Martoglio atya vette át.

Ferenc pápa a 2023. július 9-i Úrangyala-imádság után jelentette be, hogy Ángel Fernández Artimét többedmagával bíborossá nevezte ki. A Szentszéki Sajtóközpont pedig idén március 5-én jelentette be, hogy Ferenc pápa Ángel Fernández Artime bíborost, a Don Bosco Szalézi Társasága rendfőnökét kinevezte Ursona címzetes püspökévé, érseki méltósággal. Új tisztségeit alázattal elfogadta.

Az augusztus 16-ai szentmise egyben az egyhetes Torino-Valdoccoban zajló Szalézi Ifjúsági Szinódus záró eseménye is volt, valamint Bosco Szent János születésnapja is. Az ünnepi szentmisét Colle Don Boscóban mutatták be.

Az egy héten át tartó zsinatnak két magyar résztvevője is volt: Kerek Petra és Takács Benedek. Ők képviselték a teljes magyar szalézi családot, s tanúi lehettek e történelmi pillanatnak, amelyben Ángel Fernández Artime bíboros az utolsó hivatalos szereplését teljesítette, mint a szalézi rend főelöljárója.

Homíliájában Artime bíboros szólt a jelenlévő fiatalokhoz, elgondolkodva a Don Bosco szülőhelyén való ünneplés mélységes jelentőségéről. Emlékeztette őket a szent álmára, miszerint a fiatalokat szolgálja szerte a világon, amely álma a Szentlélek vezetésével valósult meg. A bíboros mély háláját fejezte ki az első szaléziakért, akik hűek maradtak Don Bosco karizmájához, biztosítva annak közvetítését az évek során. Kiemelte továbbá Margit mamának, Don Bosco édesanyjának kulcsszerepét fiai lelki formálásában, megemlítve, hogy minden alkalommal megemlékezett róla, amikor a Colle Don Boscóban misézett.

Artime bíboros arra buzdította a szaléziakat és a Segítő Szűz Mária Leányait (FMA), hogy maradjanak hűek hivatásukhoz, hiteles keresztény életet élve. Hangsúlyozta a testvériség bizonyításának fontosságát, hogy életüket a fiatalok iránti szeretetből adják oda, és hogy hűek maradjanak Jézushoz. Biztosította őket arról, hogy ezzel a szalézi rend továbbra is virágozni fog. Homíliáját azzal fejezte be, hogy elismerte Mária szerepét munkájában, Bosco Szent Jánost idézve: „Ő tett mindent.”

Megrendítő pillanat volt a felajánló körmenet, ahol a világ minden tájáról érkező fiatalok álmait jelképező szimbólumokat vittek az oltár elé. Két afrikai küldött vezette a menetet örömteli énekléssel és tánccal, bemutatva Don Bosco álmának kulturális sokszínűségét és globális hatását.

Artime bíboros búcsúbeszédében megköszönte a Szalézi Családnak az elmúlt tíz évben tanúsított szeretetét és elfogadását. 120 országban tett látogatásairól elmélkedett, ahol tanúja volt a szalézi nevelési módszer átalakító erejének.

A Szalézi rend 29. Egyetemes Káptalanját 2025. február 16. és április 12. között tartják, amelyen megválasztják utódát a Don Bosco Szalézi Társasága élén, addig vikáriusa, Stefano Martoglio atya az ideiglenes rendfőnök.

Don Bosconak is nagyon fontos volt a Szentatya útmutatásának a követése és ezt teszi Don Ángel is, azáltal, hogy Ferenc pápa felkérte a bíborosi szolgálatra. A szalézi családon belül ez nagyon fontos példa, kísérjük őt az új küldetésében imáinkkal továbbra is!

Forrás: szaléziak.hu, infoans.org

Érdekelhet még…