FMA logo

Karizmánk

A karizmánk egy olyan ajándék, amelyet Isten adott nekünk, hogy a fiatalokat és a szegényeket szolgáljuk a szalézi lelkület szerint. A karizma a rend alapítóinak, Don Bosco Szent Jánosnak és Mazzarello Szent Mária Dominikának a lelki örökségéből fakad, és közösségünk életét és küldetését határozza meg.

A karizma négy fő vonásból áll:

– A Megelőző Nevelési Módszer: Ez egy pedagógiai módszer, amely az értelem, a vallás és a szeretetreméltóság alapjaira épül. Úgy neveljük a fiatalokat, hogy megelőzzük a rosszat, és elősegítsük a jót. Nem csak nevelők vagy tanítók, hanem anyák, testvérek és barátok is vagyunk a fiatalok számára.

– A Segítő Szűz Mária szeretete: Mélyen szeretjük és tiszteljük Szűz Máriát, mint az Egyház anyját és mint Don Bosco lelki vezetőjét. Máriát tekintjük példaképünknek, közbenjárónknak és segítőnknek. Hálásak vagyunk Máriának azért, hogy ő választott minket lányainak, és arra törekszünk, hogy hűségesen kövessük őt.

– A Szalézi Családhoz tartozás: Mi is részei vagyunk a Szalézi Családnak, amely Don Bosco lelkületét és küldetését viszi tovább különböző formákban. Együttműködünk más szalézi intézményekkel és csoportokkal, mint például a Don Bosco Szalézi Társasága (SDB), a Szalézi Munkatársak (SSCC), a Szalézi Ifjúsági Mozgalom (Szalim) és mások. Testvéri kapcsolatot ápolunk egymással és a Szalézi Család minden tagjával.

– Az evangéliumi tanácsok gyakorlása: Szerzetes nővrekként szegénységet, tisztaságot és engedelmességet fogadunk Istennek és az Egyháznak. Ezekkel a fogadalmakkal kifejezzük elkötelezettségünket Isten iránt, és teljesen átadjuk magunkat neki. A fogadalmainkkal tanúságot teszünk Krisztus követéséről, és igykeszünk példamutató életet élni a fiatalok elé.

A karizma tehát egy olyan lelki erőforrás, amely segít minket abban, hogy boldogan éljünk Istenhez tartozva, és hatékonyan szolgáljuk a fiatalokat Don Bosco szellemében.

Don Bosco megelőző módszere
Segítő Szűz Mária
Szalézi Család
Az Oltáriszentség követése