FMA logo

A Megelőző Nevelési Módszer

Miért megelőző? Vajon mit előz meg?

Megelőzi azt, hogy a gyerekek, illetve a fiatalok az élet kereszteződésein rossz utat válasszanak. Ez a módszer hisz abban, hogy miden fiatal lelkében van egy pont, amely nyitott a magasztosra, a jóra és a szépre. Hiszi, hogy minden fiatal képes növekedni és erre tud türelmesen várni.

Korabeli képek Don Boscóról

A nevelés művészete

A nevelés művészete éppen abban áll, hogy megtaláljuk ezt a pontot vagy, Don Bosco szavaival: „még a legszerencsétlenebb fiatalban is van egy pont, amelyen keresztül a jó utat találhat. A nevelő első kötelessége ezt a pontot megkeresni és kihasználni a szívnek ezt az érzékeny húrját. Ennek a húrnak a megpendítése a szívélyesség művészete.”

3 alappillér

Don Bosco szerint „a nevelés a szív dolga”. Minden ember, főleg a fiatal, vágyakozik a szeretetre, és ha szeretve érzik magukat, szabadokká válnak és növekedni kezdenek, szárnyakat kapnak. Fontos nemcsak szeretni a fiatalokat, érezniük is kell, hogy szeretve vannak. Ezért van a szalézi nevelői környezetben annyi vidámság, játék, zene, kirándulás, családiasság, közvetlenség… szeretet.

Don Bosco a szeretetet összeköti az ésszerűséggel. Az ésszerűség nélkül a szeretet gyengeséggé válhatna. Az ő szeretete igényes:  fegyelmet, tanulást, munkát követelt. Célja az volt, hogy a fiatal saját meggyőződéséből válassza a jót akkor is, amikor a nevelő nincs jelen.

Don Bosco saját életével mutatta meg a fiataloknak, hogy Isten a szeretet, és hogy a mindennapi életben átélt hit nemhogy elvesz tőlük valamit, de igazán boldoggá teszi őket. Ezért a gyónás találkozás Jézus megbocsátó szeretetével, a szentmise és az áldozás pedig megerősítő találkozás a feltámadt Jézussal.

Előadás

Don Bosco megelőző módszere 

Fennállásunk 150. évfordulóját ünnepelve konferenciát rendeztünk a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán, ahol P. Ábrahám Béla SDB a szalézi lelkiség Megelőző Módszere és hatása a mai fiatalokra címmel tartott előadást. A felvételt a Szent István Televízió készítette.