FMA logo

Csendes találkozás Istennel: Szalézi nővérek hivatástisztázó lelkigyakorlata Sárospatakon

Kategória: Szalézi élet
2024. aug. 14.

Július 26-a és augusztus 4-e között zajlott a szalézi nővérek hivatástisztázó lelkigyakorlata Sárospatakon. A lelkigyakorlatot Carolina nővér és Elvira nővér vezette 9 fiatal lány részvételével. Az egy hetes elvonulásnak a Szent Erzsébet nővérek lelkigyakorlatos háza adott otthont.

Az első nap rögtön egy kirándulással indult a lelkigyakorlat a sárospataki tengerszemhez. A természeti látnivalók megtekintése után egy ismerkedős játékfűzérre is sor került a tengerszemnél található kilátó tövében. Visszatérve egy szentmisén és egy szentségimádáson vettek részt a lelkigyakorlatozók.

Szerdán, csütörtökön és pénteken hasonló módon zajlottak a programok. A reggeli zsolozsmát követően Elvira nővér tartott előadást a bibliai nőkről (a Szűzanyáról, Zebedeus fiainak az édesanyjáról és a szamáriai asszonyról), majd egy szilencium következett, amelynek keretében az előadás témájáról lehetett elmélkedni meghatározott kérdések alapján. 11 órakor minden nap egy vezetett szentségimádáson vehettek részt.

Délután 3-kor kezdődött a délutáni program. Először elimádkozták a résztvevők a rózsafüzért, majd Carolina nővér elmélkedésén vettek részt, aki különféle pszichológiai témákon keresztül mutatta be, hogy hogyan tudunk mégjobban kapcsolódni Istenhez, embertársainkhoz, önmagunkhoz és a hivatásunkhoz. Pénteken például a tarcali Áldó Jézus szoborhoz kirándulva a félelmekről és azok leküzdési módszereiről esett szó. A délutáni előadások után is egy órányi szilencium keretében gondolhatták át a hallottakat.

Minden este közösen elimádkozták a zsolozsma esti dícséretét, majd egy ünnepi szentmisén vehettek részt a sárospataki bazilikában. Pénteken, a hónap első pénteke lévén egy gyónási lehetőség is adódott a szentmise előtt. Egyik este még egy film is belefért a programba, a lányok egy amerikai sebész életéről nézhettek meg egy filmdrámát. A takarodó előtt pedig minden este a szalézi nővérek jó éjszakát gondolataival tértek nyugovóra.

A lelkigyakorlat utolsó napján, augusztus 4-én a reggeli szentmisét és zsolozsmát követően Carolina nővér tartott előadást Mária Magdolnáról, majd egy szilencium és egy megosztás következett, amelyben a héten szerzett tapasztalatokat osztották meg egymással.

Többen kiemelték a feldolgozott témák kimeríthetetlenségét, azt, hogy a héten sok új nézőpontot fedeztek fel a már jól ismert evangéliumi szakaszokban. Voltak, akik a csendet emelték ki. Ezekben a kütyü mentes időszakokban saját magukkal és a saját gyengeségeikkel találkozhattak. Az imádságokat is többen kiemelték, volt aki úgy fogalmazott, hogy a lelkigyakorlat előtt félt a zsolozsmától vagy nem merte vezetni a rózsafüzért, de itt pozitívan csalódott ezekben az imamódokban.

Érdekelhet még…

Németh Márti novícia lett

Németh Márti novícia lett

Augusztus 7-én nagy kegyelmet kaptunk Istentől: novíciák lettünk. Egy egész ünnepségsorozat után érkeztünk el ehhez a...

Mazzarello ünnep Focikupa 2024

Mazzarello ünnep Focikupa 2024

Sok szeretettel várunk idén is a Mazzarello ünnepre 2024.05.11-én. 10.30-kor szentmise, majd ezt követően ebéd, játék,...