„Gyere velem, menjünk együtt!”

Kategória: Programok

Nyári oratórium Pesthidegkúton

A pesthidegkúti Templom tér felé gyalogolva egyre növekvő gyerekzsivajra lehet figyelmes a nyitott szívű járókelő. Élettel teli, vidám kuncogások, tréfálkozó csatakiáltások hangzanak fel; kergetőző, hancúrozó, labdát és frizbit dobáló derűs fiatalok rohangálnak a templomkertben és a Don Bosco Nővérek rendházának füves-lankás udvarán. 2018. június 17-ével megkezdődött a nyári oratórium, ahol az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásában két héten keresztül, hétfőtől péntekig, közel 180 gyerek töltheti szünidejét, akik közt az 5-6 éves óvodáskorú kisebbektől kezdve az általános iskola 8. évfolyamáig bármely korosztály fellelhető. S bár táborunk helyszíne elsődlegesen a hidegkúti templomudvar, a közösség az első hét folyamán a Szent István Bazilikához és a Future Parkba, a második héten pedig a magyar szalézi bölcsőbe, Péliföldszentkeresztre is elkirándult. A majdnem 30 fős önkéntes szervezőgárda gimnazista és egyetemista fiatalokból áll, akik szalézi animátorokként és segítőkként a játékokba bekapcsolódva felügyelik és kísérik a résztvevő gyermekeket.
„Gyere velem, menjünk együtt!” – olvasható a gyermekek zöld színű egyenpólójáról az idei tábor jelmondata.  Don Bosco lelkiségét követve igyekszünk a gyermekek szívébe vésni, hogy nincsenek egyedül a világban. Közösen haladva és egymást támogatva sikerrel fedezhetjük fel benső értékeinket, sőt még fejlődhetünk is kapcsolatainkban, nemcsak önmagunk felé, hanem az emberek és elsősorban Isten felé. A szalézi animátorok számára korán kezdődik a reggel, hiszen már 7 órától kezdve ügyeletben fogadják a gyermekeket, 9 órakor pedig rövid színdarabbal indítják a programot, ahol Béla bácsi és Tolvaj Teri beszélgetésébe betekintést nyerve közösen ismerhetjük meg az adott nap témáját. Célunk, hogy a fiatalok megtapasztalják az élő Isten személyes közelségét a tábor ideje alatt, amit az énekes-gitáros reggeli imákkal is elősegítünk.
A délelőtt folyamán csoportfoglalkozások zajlanak. Az animátorok vezetésében a hatalmas gyerektömeget kilenc csoportra bontva tudnak a résztvevő fiatalok közösen gondolkodni a nap témájáról, mindezt korosztályuknak megfelelően, játékosan. Ebéd előtt mindig jut idő tízóraira, szabad játékra, és az elmaradhatatlan közös táncokra. A gyermekeket színes kézműves program várja, így vászontáskát, imafüzetet, csipeszdekorációt, scooby-doot, kötött nyuszit, kulcstartót, különféle karkötőket, és efféle maradandó alkotásokat vihetnek majd magukkal haza. A délutánok mindig hamar elröpülnek a közös nagyjátékokkal, legyen szó akár számháborúról vagy akár egyéb csapatversenyről. Mindemellett a gitározások, az ének- és tánctanulás kapcsán is határtalan a lelkesedés – éppúgy, mint a vizes nap alkalmával, ahol a vízibomba csata mellett a lankás lejtőre előkészített vízi csúszdázásba is izgatottan becsatlakoznak a kicsik és a nagyok is. Az oratóriumban szakkörökön is kipróbálhatják magukat a fiatalok, többek között jelnyelv, színház, néptánc, cirkusz, avagy sport programokon. Négy óra tájban senkit sem lepnek meg a gyülekező csipet-csapatok és a nagy sorban állás az uzsonnáért; szinte seperc alatt tűnik el minden finomság.

Image000
Image001
Image002
Image003
Image004
Image005
Image006
Image007
Image008
Image009
Image010
Image011
Image012
Image013
Image014
Image015
Image016
Image017
Image018
Image019
Image020
Image021
Image022
Image023
Image024
Image025
Image026
Image027
Image028
Image029
Image030
Image031
Image032
Image033
Image034
Image035


Nyári oratóriumainkat közös imádsággal zárjuk, hálát adva a nap örömeiért és ajándékaiért. Természetesen, a tábori versenyek eredményhirdetése sem maradhat el: a két hét folyamán mindenki tőle telhetően törekszik elnyerni „a legsegítőkészebb” és a „a legtöbb új barátot szerző” kitüntetést és annak jutalmát. A nap vége felé haladva halkul a vidámkodás éltető zsivaja, néhány gyerkőc komolyabb beszélgetésre is nyitott, és olykor a kápolnába is szívesen ellátogatnak az animátorokkal. Már 17 óra felé is járhat az idő, mire az utolsó oratóriumozó is elszállingózik, hogy másnap visszatérve újabb élményekkel gazdagodhasson.
A második hét végére elérkezve a fiatalokban sziporkázó izgatottság kezd úrrá lenni, ahogy a szakkörökön folynak az előkészületek a 2018-as nyári oratóriumot záró gálaestre. Mindemellett ellátogatott hozzánk Zsolti atya, aki majdhogynem 3 órán át folyamatosan szolgálatban volt a Sarlós Boldogasszony Templom kicsiny gyóntatófülkéjében, hiszen csak úgy kígyózott volna a gyMedgyessy Zsófiaerekseregből álló sor, ha az animátorok nem terelik a padba őket, s a templom csöndjében halk gitáros énekekkel nem bátorítják a gyónásra várakozókat. A délután hamar elröpül és Claudius atya celebrálásával megkezdődik az ünnepi záró szentmise, a nap csúcspontja. Óriási lelkesedéssel zeng a templom a fiatalok és a szüleik éneklésétől: Jézus vár terád, Lelkét küldi hozzád, mert közel jön Ő, irgalmas Üdvözítő… Mindezt a csillogó szemű kicsik és nagyok gálaműsora követi, amire a második hét folyamán oly’ szorgosan készültek: cirkuszi mutatványosok, éneklés jelnyelvvel kísérve, paródia, modern táncosok és az animátorok meglepetés műsora zárja a jó hangulatú délutánt és a teljes oratórium tábort.
Hálás tekintetek találkoznak, köszönettel teli szavak hangzanak el: animátorok a főszervezőknek, szülők és gyerekek a szervező közösségnek, és a szervezők a gyerekeknek és a szülőknek viszont. S valóban, táborunk valódi öröme és igaz gyümölcsei ezekben a szeretetteli és hálás pillanatokban mutatkoznak meg. Hisz mindez arról tanúskodik, hogy valóban szükségünk van egymásra az úton, hogy kézen fogva, egymást bátorítva, egymásra számítva,  a Célt soha nem tévesztve haladhassunk előre. S bár a tábor véget ért, a nyár szinte csak elkezdődött, s közös utunk Jézussal egy teljes életen át tart, amíg Benne végleg célt nem érünk… Gyere velem, menjünk együtt!

 

 

Medgyessy Zsófia