Hogyan lesz az ember lányából nővér?

Kategória: Hivatás

Bármilyen hihetetlen senki sem születik nővérként. A nővérré váláshoz szükség van egy-két dologra. Például hivatásra, bátorságra, képzésre…

És hogy mi is az a képzés és milyen fázisai vannak, kiderül az alábbi néhány sorból.

A képzés minden rendben más és más, még akkor is ha az alapelv ugyanaz: felkészülni a megszentelt életre, elmélyíteni a hivatást, az Istennel való kapcsolatot, megismerni a rend karizmáját és megtapasztalni hogy, milyen is az a közösségi élet. 

A Don Bosco Nővérek (Segítő Szűz Mária Leányai) esetében a képzés három állomást takar, melyek a következők:

 

Jelölt idő  #Ismerkedés

Ez az ismerkedés éve. Megismerheted a Rendet, és a Rend is megismerhet téged. Ebben az évben a nővéreknél lakhatsz és kipróbálhatod magad a különféle területeken, iskolában, óvodában, az oratóriumban. A közösségi ima is nagy segítség lehet abban, hogy megerősödj hivatásodban és hogy tudatos döntést hozhass: „Folytatom ezt az utat?” (vagy jobb folytatod ezt az utat vagy sem?)

jelolt1
jelolt2
jelolt3
jelolt4
jelolt5
jelolt6
jelolt7
jelolt8
jelolt9


Posztulátus #Elmélyítés

A posztulátus alig 10 hónapját a 'Szalézi Szentföldön' azaz Torinóban élheted meg, ahol jobban megismerheted a karizmát és a rendalapítókat. Ebben az időszakban jelentősebb szerepet kap a tanulás. Ez fantasztikus lehetőség arra, hogy elmélyítsd a teológia ismereteid. És hogy ez miért jó? Azért, mert minél jobban ismered Jézust, annál jobban szeretheted Őt, és ez ugyanígy igaz az Egyházra vagy a liturgiára is. :) Mindezek az ismeretek segíthetnek abban, hogy elmélyítsd az Istennel való kapcsolatod, végül is csak ez a kapcsolat lehet a Vele való élet alapja. A posztulánsokkal és a nővérekkel való közösségi életben pedig önmagad és a hivatásod is jobban megismerheted. Persze ebben az időszakban sem maradhat el az 'apostolkodás': oratórium, szalézi programok, hittan, móka és kacagás.

posztulatus1
posztulatus2
posztulatus3
posztulatus4
posztulatus5
posztulatus6
posztulatus7
posztulatus8
posztulatus9

Noviciátus #Megalapozás

A noviciátus két éve alatt a mesternő segítségével megismerheted a Rend alapszabályait és megpróbálhatod életre váltani őket. Ezeknek az éveknek az a célja, hogy a megszentelt életnek jó alapot adjanak. A korábbiaknál is fontosabb szerepet kap az imaélet, magadba szívhatsz még több szalézi lelkiséget és még több ismeretet az Egyház tanításaiból. Mindennek azonban csak akkor van értelme, ha mindez szépen lassan életté válik.
A noviciátus közösségét a nővérek és a novíciák együtt alkotják, így új módon tapasztalhatod meg mit is jelent a közösségi élet.
A noviciátus évei az első fogadalommal zárulnak.

noviciatus1
noviciatus10
noviciatus2
noviciatus3
noviciatus4
noviciatus5
noviciatus6
noviciatus7
noviciatus8
noviciatus9

Juniorátus #örökkön-örökké?

Ezek az ideiglenes-fogadalom évei, a kérdés pedig: Örökkön-örökké? Hogy erre meg tudd adni a választ van vagy hat-kilenc évnyi gondolkodási időd. :) Ezekben az években, mint friss-fogadalmas nővér egy aktív közösség tagja lehetsz, ahol végre gyakorlatba helyezheted mindazt, amit a formáció évei alatt sajátoddá tettél, mindazt ami a részeddé vált. Mélyebben megélheted nevelői mivoltodat don Bosco megelőző módszerének szellemében.  A képzés hivatalosan az örökfogadalommal zárul, amelyben teljesen Istennek szentelheted az életed. A valóságban azonban a képzés sosem ér véget, hiszen mindenki ismeri a mondást: Jó nővér, holtig tanul. :) :)

junioratus1
junioratus2
junioratus3
junioratus4
junioratus5
junioratus6