Main

Kategória: Lelkiség

Ha Assisiről hallunk, rögtön szent Ferenc jut eszünkbe, amikor Kalkutta kerül szóba, Teréz anya áldozatos szeretetét látjuk magunk előtt…  Vajon kit „tartogat” számunkra Mornese? Az észak olaszországi kis faluról, még csak nem is hallunk túl sokat..., pedig az Istennek adott élet vágya és az életszentség sokakban született meg ezen a helyen…

 

Main, egy földműves család első gyermeke, szülei imádságos életétől segítve, itt kezdett megnyílni az Isten felé. A gyerekek eltökélt mindent-akarásával kereste az Urat… Meg is találta a természet szépségében rejtőzve, az áldozatos, másokat segítő kemény munkában, a közös imádságban, a szentmisében. Tudjuk jól, néha elég a másik szerető, bátorító pillantása ahhoz, hogy továbbmenjünk akkor is, ha nehézségeket élünk… Mária, amikor nem tudott eljutni a templomba, leleményességével, a padlás templomtoronyra néző ablakából tekintett az Oltáriszentség felé… és ragyogott… Erőt merített innen ahhoz is, hogy küzdjön hibái, rossz tulajdonságai ellen.

Nagyon összetört, amikor súlyos betegsége következtében elveszítette fizikai erejét, de ráébredt, hogy a kereszt által is a Mindenható útja nyílik meg számára. Istennek ugyanis nagy terve volt vele. A szegény, elhagyatott lányok, gyerekek megmentésére hívta őt. A Szűzanyába kapaszkodva, először csak barátnőjével kezdték el felkarolni a falubeli fiatalokat. Munkára, imára, erényes életre vezették őket. A vidám, Istenhez ragaszkodó élet példája, nagyobb hatással bírt bármilyen tanításnál vagy prédikációnál… vonzotta a lányokat erre a hivatásra.

 

1872-ben 11-en fogadalommal is megerősítették az elköteleződésüket és kimondták, hogy Istennek szentelik az életüket a fiatal lányok megsegítésére. Mazzarello Mária és Don Bosco közösen alapították meg a Segítő Szűz Mária Leányai Intézményt. Az első közösséget az „Isten-szeretet háza”-ként emlegetik… hiszen önzetlen, nagy áldozatokat kívánó, mély imádságban megélt mindennapjaikban a nővérek az Ő szeretetének jeleivé váltak.

 

A cikk alapján készült videót itt tekintheti meg: Main.