Jézus barát gyalogtúra előkészületén jártunk

Egy fantasztikus élményben lehetett részem Csantavéren, a vajdasági fiatalok társaságában, akik a múlt szombaton azért gyűltek össze, hogy a nyári Jézus barát gyalogtúra elnevezésű programra készüljenek lelkileg, illetve tovább erősödjön az önkéntesen segítő csapatuk. Ennek a hétvégének a vendégei voltak a szalézi nővérek, akiket Ewa nővér két fiatallal (Zsigmond Iringó és jómagam, Tóth Imre pesthidegkúti animátorok) képviseletek.
Péntek délután találkoztunk a fő szervező Balcsák Szilárd atyával. Öröm volt megtapasztalni, milyen őszinte rajongással mesél a rá bízott gyerekekről, Isten gondviseléséről, mialatt egyszerű vendégszeretetével kínálja nekünk az erőt adó kávét, teát. Még Szabadka város nevezetességeinek bemutatására, a város büszkeségeinek lelkes elmesélésére is sort kerített. Don Boscora emlékeztető alázattal beszélt, hol vagányan, hol pedig együttérzéssel közeledett rábízottaihoz.
Csantavérre érve a fiatalokkal is találkoztunk. A lelkes csapat nagy érdeklődéssel kapcsolódott be az általunk vezetett játékokba, elmélkedésbe is. Az este folyamán, a csoport szokásához híven, a csendes szentségimádás alkalmával Jézussal is találkoztunk.

2018Csantaver000
2018Csantaver001
2018Csantaver002
2018Csantaver003
2018Csantaver004
2018Csantaver005
2018Csantaver007


Szombaton került sor a csapatépítő játékokra, illetve Don Bosco pedagógiai módszereit is megismerhették a fiatalok. A ritmusérzék-fejlesztő gyakorlat szintén a csoport összetartozását segítette. Miután kiderült, hogy csak félrenéztük az órát, további közös játékra volt alkalmunk a szabadban.
A záró szentmisén Szilárd atya rávilágított, hogy emberi elbukásaink kegyelmek, melyek segítenek az újrakezdésben.
Köszönöm Csantavér plébánosának, Utcai Róbert (Pubi) atyának, a szeretetteljes vendéglátást,
köszönöm Szilárd atyának a meghívást,
köszönöm a vajdasági fiatalok szeretetét, amit őszinte érdeklődésükön túl a rájuk bízott gyermekek felé is tanúsítanak, ahogyan ezt az élménybeszámolóikból is éreztük.
Sok erőt és Isten bőséges áldását kérjük Szilárd atya és a neki segítő fiatalok munkájára!
Foglaljuk imáinkba nemes áldozataikat!


Tóth Imre