X. Évközi vasárnap (B év)

Kategória: Elmélkedések

Evangélium Szent Márk könyvéből      Mk 3, 31-35

Ekkor az anyja és a testvérei odajöttek, és kint megállva üzentek neki, és hívták őt. A körülötte ülő tömegből szóltak is neki: „ Íme, anyád és testvéreid keresnek téged odakinn!” Ő így felelt nekik: „Ki az én anyám, és kik az én testvéreim?” Aztán végighordozva tekintetét a körülötte ülőkön, így szólt: „Íme az én anyám és testvéreim. Mert aki Isten akaratát cselekszi, az az én testvérem, nővérem és anyám.”

Jézusnak azt mondják, hogy: „Íme, anyád és testvéreid keresnek téged odakinn”. Ő pedig megkérdezi: „Ki az én anyám, és kik az én testvéreim?” Tekintetét végighordozza a körülötte ülőkön, ez pedig annak a viselkedése, aki hallgatja Isten igéjét. Édesanyám az, aki hallgat engem, életet ad nekem és éltet. Egy dolog csak hallgatni, de fontos megélni is mindazt, amit hallgatunk. Aztán, aki hallgatja a szavamat, olyan a stílusa, gondolkodása, beszéde, szeretete,mint az enyém és így válik testvérré.
Jézus személye Márk evangéliumában egy titok, ami csak a szenvedéstörténet végén mutatkozik meg, amikor a százados mondja: „Valóban Isten Fia volt”!
Jézusnak egy kihívás elfogadni valóban Isten akaratát, így édesanyjának kimondott igenjétől, így kell tennie mindazoknak, akik ehhez a szeretethez szeretnének tartozni, ami nem más, mint Isten családja.
Nem volt könnyű nekik, így nekünk is sokkal nehezebb, de ez az út, amit meg kell tennünk. Biztosak lehetünk benne, hogy Jézus és Mária vezetnek minket.