Vasárnapi gondolatok

Kategória: Elmélkedések

Evangélium (Jn.15,1-8)
Én vagyok az igazi szőlőtő, s Atyám a szőlőműves. Minden szőlővesszőt, amely nem hoz gyümölcsöt, lemetsz rólam, azt pedig, amely terem, megtisztítja, hogy még többet teremjen. Ti már tiszták vagytok a tanítás által, amelyet hirdettem nektek. Maradjatok hát bennem, s akkor én is bennetek maradok. Amint a szőlővessző nem teremhet maga, csak ha a szőlőtőn marad, úgy ti sem, ha nem maradtok bennem. Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők. Aki bennem marad, s én benne, az bő termést hoz. Hisz nélkülem semmit sem tehettek. Aki nem marad bennem, azt kivetik, mint a szőlővesszőt, ha elszárad. Összeszedik, tűzre vetik és elég. Ha bennem maradtok, és tanításom is bennetek marad, akkor bármit akartok, kérjetek, és megkapjátok. Azáltal dicsőül meg Atyám, hogy bő termést hoztok, és a tanítványaim lesztek.

A mai Evangéliumban Jézus képekben beszél hozzánk. A szőlőtő és a szőlővessző képét eleveníti meg nekünk.
A szőlővesszőnek nincs élete önmagában, rá van utalva a szőlőtőre. Szükség van egy szőlőművesre is, aki gondoskodik a szőlőről, hogy az valóban bő termést hozzon. Ez néha fájdalommal jár, mert le kell, hogy metsszen róla valamit.
A szőlőműves a Mennyei Atya, a szőlőtő Jézus és a szőlővessző pedig én magam vagyok. Így fedezhetem fel, hogy Jézus nélkül üres és száras az életem, terméketlen. Ha jó gyümölcsöt szeretnék hozni, akkor a szőlőtőhöz, azaz Jézushoz kell, hogy ragaszkodjam, benne éljek és hagyjam, hogy a jó érdekében a szőlőműves formálhasson engem.
Mi kell ahhoz, hogy Jézusban tudjam élni a mindennapjaimat? Mik azok a rossz szokásaim, amik megbénítják a Szőlőmetszőt és hagynom kell, hogy lemetsszék , hogy utána gyümölcsöt tudjak hozni? Valóban elhiszem, hogy Isten nélkül semmit sem tehetek?