VIRÁGVASÁRNAP

Kategória: Elmélkedések

Jézus bevonulása Jeruzsálembe nemcsak egy történelmi esemény, nemcsak egy példázat, több annál: a szeretet csapdája, azért, hogy a város befogadja, hogy én befogadjam. Isten többféleképpen udvarolt a városának. Jött, mint egy szükséget szenvedő király, ki annyira szegény volt, hogy még a szamarat is úgy kellett kérnie. Egy alázatos Isten, aki nem hatalmaskodik, nem nyom el, nem kelt félelmet. Ahogy Ferenc pápa mondja: „egy ilyen alázatos Istent, soha nem lehet megszokni!”
Az Úrnak szüksége van a szamárcsikóra, de azonnal visszaadja. Szüksége van rám, de nem veszi el az életem, sőt szabaddá tesz, segít, hogy jobbá legyek. Felnyitja az ürességeket bennem, az álmaim felé vezet.
Áldott, aki az Úr nevében jő! Rendkívüli, hogy mondhatjuk, hogy Isten köztünk jár! Jön a városba, az utcákra, mindig ott halad, velünk együtt, évezredeken és a szíveken keresztül a halad. Nincs távol tőlünk. A nagyhét napról-napra kibontakozik, ugyanígy sorsunk is napról-napra feltárulkozik: találkozások, jelek, szimbólumok, fény. Azért, hogy mélyen megélhessük, legjobb, ha a megállunk a világ keresztjeinél, a testvéreinkben keresztre feszített Jézust szemlélve: küzdelem az igazságért, csendben reményt adni, letörölni a könnycseppet, kitartóan, mint a szívdobbanás.   
Jézus vállalja a halált, hogy az Isten gyermekeit magához vonzza. Vállalja keresztet, hogy velem legyen, hogy én vele lehessek, és ő én bennem.  A kereszt az Ő szeretetének a jele.
A szeretet tudj a kötelességét, de még inkább tudja, hogy a legfontosabb, hogy szeretett személlyel legyünk, hogy magával vonzzon a szabadulásba.
Csak keresztben tűnik el a kétség. Bármiféle más jel, egy hamis képet adott volna Istenről. a kereszt, ahol Isten emberek iránti szeretetének egy kicsi szikrája lángra lobbantja az egész világot. Elsőként a kereszt alatt álló pogány százados érti meg: Ő az Isten Fia. Mit szerzett ez által? Nem történt csoda, nem szállt le a keresztről. A kereszten egy élettelen testet fújt a szél. De látta, hogy megváltozott a világ!!! Látta az Isten hatalmát, aki az életet adja, aki szolgálni szeretne, s nem kiszolgált lenni, aki legyőzi az erőszakot, aki mindenkit magához vonz!
Látta, ott a Golgotán, hogy ez a világ, egy új világot hordoz a méhében.
S mindennek a nyitja a KERESZT!