Mindenszentek

Kategória: Elmélkedések

EVANGÉLIUM
Mt 5,1-12a
Abban az időben: Jézus látva a tömeget, fölment a hegyre, leült, tanítványai pedig köréje gyűltek. Akkor szólásra nyitotta ajkát, és így tanította őket:
„Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa.
Boldogok, akik sírnak, mert ők vigasztalást nyernek.
Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet.
Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert ők kielégítést nyernek.
Boldogok az irgalmasok, mert nekik is irgalmaznak.
Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják Istent.
Boldogok a békességszerzők, mert őket Isten fiainak fogják hívni.
Boldogok, akiket üldöznek az igazságért, mert övék a mennyek országa.
Boldogok vagytok, ha miattam gyaláznak titeket és üldöznek, ha hazudozva mindenféle gonoszsággal vádolnak titeket. Örüljetek és ujjongjatok, mert nagy lesz a ti jutalmatok az égben.”
Mindenki keresi a boldogságot az életben. Mindenki a boldogságra vágyik, és boldog akar lenni. Ma, mindenszentek ünnepén, azokat ünnepeljük, akik ezt az örök boldogságot megtalálták, elnyerték. Ők előttünk jártak, és példát adtak nekünk. Mi hogyan válhatunk boldoggá, szentté? Erre maga Jézus ad választ a mai evangéliumban. Legyünk szegények, ne a pénz határozza meg a mindennapjainkat. Merjünk sírni, kimutatni érzéseinket, együtt érezni a másikkal. Legyünk szelídek, ne adjuk fel magunkat, de ne menjünk el a másik mellett szeretet nélkül. Keressük az igazságot, törekedjünk a tökéletesre, teljesítsük az Atya akaratát. Legyünk irgalmasok, merjünk bocsánatot kérni, és megbocsátani magunknak, a másiknak. Legyünk tisztaszívűek, váljunk meg az önzőségünktől, a bennünk lévő rossztól, szeressünk. Legyünk békességszerzők, a másikban a jót keressük, értsük meg a másikat, fogadjuk el másikat minden gyarlóságával együtt. Ne féljünk az üldöztetéstől, a megszégyenítéstől, attól, hogy kinevetnek, vállaljuk a hitünket, és sose szégyelljük azt. Sokszor azt gondoljuk, hogy elég ezek közül csak egyet kiválasztanunk, ami tetszik, és megtaláljuk a boldogságot, de Jézus példájában is látjuk, hogy mindegyikre törekednünk kell. És ez nem könnyű… Senki sem mondta, hogy az. Az életszentségre, a mennyországba vezető út nem csak örömmel, hanem szenvedéssel is jár. De a legnagyobb örömöt, nem a világi dolgok adják, hanem az, hogy maga Isten lesz az, aki végig kíséri az utunkat, megvigasztal, és a mennyek országát adja jutalmul. Te hol tartasz ezen az úton?