Vasárnapi gondolatok

Kategória: Elmélkedések

Évközi 14. vasárnap

Mt 11, 25-30
„…tanuljatok  tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű,
s  megtaláljátok lelketek nyugalmát…”

A mai világban kevés olyan ember van, akinek a lelkében béke és nyugalom uralkodik. Sok a gondunk, aggodalmaskodunk és nyugtalankodunk.
Jézusnak érdekes receptje van a lelki nyugalomra: tanuljunk tőle, mert Ő szelíd és alázatos szívű… Ki szeretne ma szelíd lenni?  Kinek van olyan álma, hogy alázatos legyen a szíve? Általában azt szeretnénk, hogy az emberek szemében erősnek látszunk, hogy valakik legyünk, sőt,  többek legyünk mint mások, többet tudjunk, több anyagi javunk legyen, nagyobb legyen a befolyásunk … És így sok ember élete egy őrült verseny, amelyben nincs idő –elegendő idő – Istenre, az emberi kapcsolatokra, a családra, az ünnepre, az örömre…
Nyilván Jézus nem azt akarja, hogy mondjunk le álmainkról, tanulmányainkról, munkánkról, egészségünkről… Hiszen ezek mind fontos értékek az Ő szemében is. Viszont, ha mindez elfoglalja az első helyet szívünkben,  amikor már nem Isten az első a mindennapi életünkben,  amikor nem az evangélium törvénye – hanem a világ törvénye – szerint élünk, akkor veszítjük el lelkünk békéjét és nyugalmát.
Tehát tanuljunk Jézustól, mert Ő szelíd és alázatos szívű, és lelki csodák tanúi leszünk.