Olaszországi kalandok

Kategória: 2017

Járjatok a földön, lakjatok az égben.
                                                       don Bosco


Február: az év második hónapja. Jellemzői: esős-havas-ködös-hideg, napjainak számát időnként  változtatja. Figyelem! Nyomokban kalandokat tartalmazhat!És tényleg! Legalábbis a novíciák és posztulánsok számára biztosan.
Íme két „elbeszélés” a megélt kalandokról egy novícia és egy posztuláns szemszögéből, Ági novícia mesél:
Fontos időszak ez számunkra, mert jobban megismerhetjük Szalézi Családunk szent helyeit és mélyebb kapcsolatot alakíthatunk ki don Boscoval és Mazzarello Máriával.  A noviciátus két éve alatt kétszer két hetet tölthetünk e helyeken. Ebben az évben három napot Torinóban és környékén tölthettünk, ahol don Bosco papszentelésén elmélkedhettünk, voltunk abban a templomban ahol lelkigyakorlatot végzett és ott ahol pappá szentelték. Mi novíciák pedig azon elmélkedhettünk mi hogyan készülünk a fogadalom tételre, mi mindenről kell még lemondanunk hogy valóban Isten akarata szerinti megszentelt életet éljünk. Ellátogattunk Moglia-ra, Capriglio-ra  és Colle don Bosco-ra, ahol megismerhettük honnan származik Margit mama, hol élt don Bosco három éves koráig.
Valdoccoban láthattuk az ebédlőt, Margit mama szobáját, és a Bazilika kupolájába is felmehettünk. Láthattuk a kupola csodálatos festményeit és csodás kilátásunk volt egész Torinóra. Utolsó este pedig egy egyedülálló élményben volt részünk! Kinyitották számunkra don Bosco szobáit, azt ahol dolgozott és ahol elhunyt, így nem csak az üvegfalon keresztül láthattuk, hanem szinte valóban közelről. E három nap után Mornesebe mentünk, ahol egy hetünk volt jobban megismerni Mazzarello Szent Mária lelkiségét a levelein keresztül.
Az utolsó két napot a posztulánsokkal töltöttük, akik jobban megismerhették az előttük álló időszakot és egy kicsit jobban beleláthattak a noviciátus életébe és sok-sok kérdésre kaphattak választ mindazoktól, akik már nagyban élik a noviciátus mindennapjait. Töltődhettünk egymás tanulságtételeiből és megtapasztalhattuk, hogy sokan járunk ezen az úton, mert 27 novícia, 13 posztuláns és 6 lengyel novícia tölthette együtt e napokat.


Helgi posztuláns:
Ha egy szóval kellene összefoglalnom a mornesei napokat, csak ennyit mondanék: találkozás. Találkozás Mazzarello Máriával, a novíciákkal, Istennel.
Mindössze négy napot töltöttünk Morneseben. Az első két nap Luigina nővér vezetésével kicsit jobban megismerhettük Mazzarello Mária életét, a helyeket ahol élt és dolgozott, ahol megnyitották az első műhelyt a lányok számára, ahol a rend született. Minél jobban megismerem őt, annál jobban szeretem és tisztelem. Lenyűgöz a bátorsága amivel belevetette magát abba a születendő csodába, aminek most mi is részesei lehetünk.
Az utolsó két napot a novíciákkal töltöttük, akiknek az összes kérdést feltettük ami eszünkbe jutott. :) "Mi is az a noviciátus? Milyen a novíciák élete? Milyen a közösség? A novíciák is esznek pizzát?" Nagyon jó hangulatú találkozás volt, sokat nevettünk, de tudtunk beszélgetni mély dolgokról is. :)
És bár az mondják 'Mornese a napsütés földje', mi csak a negyedik nap láttuk a napocskát.. A mornesei napokat egy frenetikus röplabda meccsel zártuk, majd buszra pattantunk és elindultunk Torinó felé.